Зашто од Вршца праве Сребреницу?

Годинама уназад видљиви су покушаји појединаца и група у банатском граду Вршцу да се на костима мртвих зараде јефтини политички поени. Како се за време власти Демократске Странке нико није усуђивао да отворено оптужи Д.С. режим, овакви покушаји врло брзо су замрли.

Неколико последњих седмица, све већи су покушаји преко једног нискотиражног дневног листа, да се поново актуелизује та афера. Први пут, пре скоро десет година, ти мешетари и политиканти ућуткани су оштром реакцијом ондашњег председника Јеврејских општина Србије, г. Александра Нећака.

Сада се поново активирала афера. Припадници тзв. “опозиције” оптужују Вршачку власт, а у најновијем примеру и председника Александра Вучића. У најновијем чланку, новина које нећу ни поменути, Александар Вучић се оптужује да је Србија “Хаотично и шизофрено место” јер њом влада Вучић који неће да призна истину о “невино убијеним” Немцима!

О.К. Ово је врхунац шизофреније, али стваро. Али не Србије него појединаца који од Срба, жртава Другог светског рата праве – џелате.

13051
Вршачки Немци носе на градски трг нацистичку заставу, да обележе улазак Хитлерових војника у град. Април, 1941.
Вршачки Немци носе на градски трг нацистичку заставу, да обележе улазак Хитлерових војника у град. Април, 1941.

Реч је о томе, да се према урбаној легенди коју провлаче појединци из Вршца – на подручју ван града налази масовна гробница у којој се налазе “невине жртве Титовог режима” – чак 2000 њих. Убрзо се дошло до тога да се ту налазе можда лешеви “невино убијених Немаца”. подигла се поприлична халабука, и то у граду Вршцу – у којем дословце нема ни једног споменика страдалим антифашистима или невиним жртвама фашизма.

И стварно! Време је да се у Вршцу подигне споменик невино страдалим Србима и Јеврејима у Другом светском рату!

Председник Савеза Јеврејских Општина Србије, А. Нећак, на крају жучне расправе само је упитао – “Дајте нам имена наводно стрељаних – да упоредимо да ли су били припадници злочиначке дивизије Принц Еуген!”

Одговор никада није добио нити било које име и презиме наводно стрељаних.

Веровали или не – само мала, неугледна плоча на градском Православном гробљу показује неколико људи из Вршца и околине које су убили припадници Немачког агресора.

PE1
Припадници дивизије „Принц Еуген“ пред градском кућом у Вршцу

Нигде, чак ретко или можда ни толико се не помиње чињеница да су стотине Вршчана убијене од стране Немачког агресора и њихових домаћих слугу, немачких Фолксдојчера. Само зато што су ти Вршчани били Јевреји. Низашта друго. Одведени су и убијени углавном на Сајмишту. Тек тако. Преко ноћи, покупљени и убијени у душегупкама.

Срби су стрељани и у првим даним арата када су на граничном фронту јединице Краљевске војске сатима задржавали СС дивизију “Дас Рајх” – и дестине заробљених војника, стрељали су Немци, као и локалне цивиле који им се нису свиђали укључујући и Православног свештеника.

Нико од наводних душебрижника није поменуо побијене Јевреје и Србе, већ се усуђују да окриве државу Србију и председника Србије као да су они злочинци и кривци за злодела Другог светског рата! И то се дешава широм Европе. У Хрватској се рехабилитују усташе, у Украјини Бандеровци….

И не. Немци из Вршца нису отерани. Добар део је остао после рата. Нико их није потрпао у возове и отерао. Одлазили су после рата, у договору са владама западних земаља. И данас у Вршцу има и Немаца и њихових потомака. У ствари ретко ко од староседеоца нема неког у породици немачког порекла у овом или оном облику. Али то нико не каже, није им битно.

У свеопштем нападима тзв “опозиције” – која у себи има Љотићевце – наводно на владу или председника, јасно се оцртава тежак степен антисрбизма и антисемитизма, мржња према Србији и свему што им смета да преотму власт.

Есесовци су жртве. Срби су џелати Јевреје ко јебе – нису ни постојали. Ново Брдо на Косову, Манастири СПЦ су у ствари – Албански са заставом „Косова“. Срби су агресори у Црној Гори, Српска црква злочиначка, отимаће манастире и на Косову и у Црној Гори….

А исправни су они…они који ће одређивати ко је жртва ко је џелат, чије су српске цркве и манастири….

Као у Босни прича се само о муслиманским жртвама, никако о Српским. Брише се Јасеновац. Инсталира Сребреница.

Тако у Вршцу инсталирају још једну урбану легенду о Српској кривици.

О рехабилитацији усташа, есесоваца, оптуживању антифашиста и Срба за злочине и свему што се дешава око нас – осећам речи Шандора Марајиа:

ДОЛАЗИ ТАКАВ СВЕТ

Долази такав свет,
у коме ће свако бити сумњив,
ко је леп и талентован.
И ко има карактер.

Лепота ће бити увреда,
таленат провокација,
а карактер – атентат!

Јер долазе они…
Ружни,
неспособни,
бескарактерни.

Посуће витриолом лепоту,
премазати катраном и клеветом таленат.
Пробошће срце оних са карактером.

Банатмедиа/ Александар Киш