Позајмљени интервју: Небојша Перић, генерални директор ЈКП „2. октобар“

Директор ЈКП “Други октобар” Небојша Перић, Вршачком интернет порталу http://www.vrsaconline 21.09.2018

Интервју генералног директора “Другог Октобра” Вршац, преносимо у целости:

Шта нам можете рећи, шта се то променило од када сте Ви дошли на место генералног директора Другог Октобра Вршац ? Које су новине у пословању и раду Другог Октобра уведени од Вашег доласка ?
Бројне промене десиле су се од мог доласка у предузеће. Успели смо да реализујемо план када су у питању запослени, инвестиције, обновили смо механизацију након 30 година, ниво уређења града подигли смо на још виши ниво, организовали смо бројне акције и спровели мере уштеде. Мој први задатак био је да пословање предузећа доведем до нивоа фунцкионисања у складу са свим прописима за рад јавних предузећа, од увођења јавних набавки до плаћања пореза.

Који су основни аспекти на којима се базира пословна политика предузећа ?
Акценат је на обављању комуналних делатности због чега је предузеће првобитно и основано. А политика предузећа базира се на развијању, улагању и подизању квалитета комуналних услуга.

Предходна власт није имала слуха да уради и постави нови сајт http://www.oktobar.co.rs Ви сте то буквално урадили одмах, чим сте дошли, сајт је доступан грађанима, увек је ажуран, нон стоп са веома пуно информација, што смо и ми сами проверили и погледали, што је за велику похвалу ?
Веома је битно да као јавни комунални сервис будемо доступни грађанима. Да могу у сваком тренутку да буду упућени у то што ми радимо, у акције које организујемо, да могу да нам пишу, да сада могу и да путем сајта пријаве стања бројила за воду и гас. Све што радимо, поставимо на наш сајт. Све је транспарентно, јер желимо да оправдамо поверење наших суграђана

Какав је квалитет воде коју пијемо ?
Изградњом Постројења за прераду пијаће воде у Павлишу, решен је вишедеценијски проблем водоснабдевања у Вршцу, јер смо имали повишене вредности мангана и амонијака. Третманом воде из изворишта , одстрањују се ове повишене вредности и Вршчани данас имају потпуно здраву и квалитетну воду, хемијски и бактериолошки исправну.

У наредних пет година, на постојење планирамо да повежемо и сва села код којих има техничких могућности и економске оправданости. Очекујемо да још десетак села буде везано на ово постројење и да немају никакав проблем са квалитетом воде.

Сва технологија и опрема који се налазе у фабрици, задвољавају све стандарде, што гарантује да ће сам процес водоснабдевања у Вршцу бити на највишем нивоу.

Видимо по граду, да има доста зеленила и цвећа?
Импонује ми кад чујем коментаре грађана да град никад није лепше изгледао него сад. Шири центар град покривен је цветњацима, о којима посебну бригу води РЈ Зеленило. На светосавском тргу уз нови травни бусен поставили смо и заливни систем, код Музичке школе направили смо зелени зид, прилаз граду из правца Београда украшен је новим жардињерама са цвећем. Ово су само неке од активности које смо спровели у претходном периоду, а учиниле су да град изгледа много лепше и здравије.

Отварају се и нова дечија игралишта ?
Комунални послови јесу наша примарна делатност, али као друштвено одговорно предузеће, веома нам је битно да у нашем граду подижемо ниво квалитета живота како би наши суграђани били што задовољнији. У протеклих годину и по дана, од нашег доласка у ЈКП Други октобар, изградили смо 6 потпуно нових, најмодернијих и пре свега безбедних дечјих игралишта у различитим крајевима града, по највишим стандардима. То је наш поклон граду Вршцу и вршачкој деци. Игралишта носе и симболичне називе: Бубамра, Цврчак, Сунцокрет, Зврк, Детлић и Дечија радост а налазе се на углу улица Митрополита Стратимировића и Космајске, Руских ослободилаца и Бихаћке, Боре Костиће и Љутице Богдана, на Маргитском насељу и два на Тргу Андрије Лукића. Сва игралишта простиру се на површини од 96 до 150 квадрата.. У игралишта није улагано преко 20 година, а иако није наша делатност, сматрамо да је наша дужност да у складу са могућностима, наставимо са овако добро праксом и Вршцу у наредном периоду поклонимо још 4 нова игралишта. У питању су локације: Гудурички пут, Трг Константина Спајића, Стеријино сокаче и Хемоград. На местима која нису предвиђена за велика игралишта, поставићемо мањи број справа и пењалица, као што је Трг Св. Теодора Вршачког, ул. Ђуре Јакшића и наравно на још неким локацијама које нам се учине погодним. Сви радови изводе се уз сагласност Града Вршца.

Теретана на отвореном, шта нам о томе можете рећи, колико видимо грађани су веома задовољни ?
Осим о најмлађим суграђанима, размишљали смо и о омладини и спортистима па смо за њих направили две теретане на отвореном. Једна се налази код Градског парка, а друга на Градском језеру. Сматрамо да су ове локације најпрактичније за све рекреативце и спортисте, јер се налазе на местима где и иначе вежба највећи број Вршчана. Ове теретане идеално су место за вежбање у природи докле год временски услови то дозвољавају. Пуне теретане, задовољни суграђани и спортски клубови који нам се јављају да изразе своје задовољство сигуран су знак да смо направили пун погодак. Такође и овај пројекат финансирали смо из сопствених средстава. Искористио бих прилику да најавим и један Спортски дан на градском језеру, где смо средили и терен за одбојку и реконструисали кошаркашки терен. Биће то прилика да сви заједно вежбамо, али пре свега да се дружимо и уживамо у потпуно уређеном простору поред градског језера.

Шта нам можете рећи о возном парку ?
Возни парк предузећа није обнављан преко 30 година. Радна механизација коју су користили наши запослени била је стара, дотрајала и редовно се кварила. Рационализацијом трошкова, уштедели смо значајна средства која смо уложили у нову механизацију. Сад уз помоћ нових возила, комунални посао обавља се много ефикасније, смањени су трошкови одржавања, а и радници су завољнији.

Други октобар поред комуналних, обавља и низ других комерцијалних делатности, шта нам о томе можете рећи ?
ЈКП Други октобар у свом склопу има неколико комерцијалних делатности а то су: Фабрика за експлоатацију и флаширање воде Моја Вода, Фабрика за производњу брикета и пелета, Постројење за производњу подложака за јаја, као и угоститељске објекте. Ове делатности у великој мери отежавају пословање прредузећа будући да захтевају потпуно другачији приступ пословања, а и због енормних губитака које те делатности бележе из годину у годину.

Јавне набавке, да ли је све транспаретно и доступно ?
Рад ЈКП Други октобар се одвија у складу са законима Републике Србије, па самим тим и законима о Јавним набавкама. Приликом набавке свега што је потребно за рад предузећа, примењују се одговарајући поступци прописани законом о Јавним набавкама.

Можемо Вам искрено рећи, да се по граду прича, да су грађани приметили знатно смањење (умањење) комуналних и свих осталих рачуна, у распону од 10% до 55% у односу на предходан период пре Вас, што свакако није мало, како сте дошли до оваквих изваредних резултата ?
Приликом одређивања цене топлотне енергије, у обзир се узима више параметара који чине свакако набавна цена гаса на тржишту и други фактори прописани од стране надлежног министарства, односно Агенције за енергетику. Оно што смо од 2017. године увели као праксу а на шта имамо право и што није био случај претходне године, то је да приликом одређивања цене грејања нисмо примењивали корективни фактор, па је из тог разлога и цена грејања нижа.

Када ће се увести „контролни сатови“ за грејање?
Калориметри су већ уведени у топлане у граду, али тренутно нису испуњени сви услови за увођење ових сатова и у станове. Један од услова јесте свакако повећање енергетске ефикасности у стамбеним објектима.

Да ли постоји могућност плаћања грејања и осталих услуга на годину дана, као у већини градова у Србије ?
Вршац је један од малобројних градова у којима се грејање плаћа према потрошњи, седам месеци годишње, сем фиксног дела цене који се плаћа целе године. Законским и подзаконским актима управо се прописује овакав начин фактурисања, према потрошњи увођењем калориметара, а не паушално како је био случај у већини градова.

Да ли сте задовољни начином и динамиком измирења дуговања за физичка и правна лица, на све Ваше сервисне услуге (плин, вода, гас, смеће и остало) ?
Проценат наплате комуналних услуга још увек је на незадовољавајућем нивоу. Свесни финансијске ситуације суграђана, излазимо им у сусрет омогућавањем измирења преосталих дуговања на рате или кроз репрограм.

Оно што је приметно, јесте велики број нових контејнера на местима на којима раније нису били, и да ли их у граду Вршцу и околини, има довољно ?
Побољшањем примарне селекције отпада, стварају се услови за квалитетну базу завршне селекције отпада. Наш циљ јесте да честим акцијама, полако навикавамо наше суграђане да врше селекцију комуналног отпада. На више локација у граду поставили смо контејнере за различите врсте отпада: зелене за комунални отпад, плаве за папир и картон и жуте за стакло, пластику и лименке. Основним и средњим школама, Дому ученика, Градској управи, јавним предузећима, Енолошкој станици, Стоп Схопу, Спортском савезу, дечјим играоницама и многим другим објектима поделили смо посебне контејнере за ПЕТ амбалажу, док смо угоститељским објектима поделили посуде за прикупљање стаклене амбалаже. Велики Оригами, тј.контејнер за прикупљање стакла тенутно се налази у насељу Хемоград, а након што се напуни, планирамо да га измештамо како би сваког месеца био у другом крају града и грађанима олакшао изношење стаклене амбалаже. Селекција отпада има изузетан значај, не само из еколошких него и из безбедносних разлога.

Шта нам можете рећи о увођењу бесплатног интернета по граду на одређеним местима, и за када је то планирано, и шта још новог да грађани очекују по питању информационих технологија?
На Светосавском Тргу, код музичке школе, омогућили смо грађанима и бесплатан интернет. На овај начин, сви који се улогују на наш wifi моћи ће бесплатно да сурфују интернетом. Покривање овог парка бесплатним интернетом, само је почетак постављања хот спот уређаја у центру града.

У наредном периоду, поставићемо и паметну клупу у центру града. Она ће садржати уређаје за бежично пуњење телефона, класичне прикључке за пуњаче као и бесплатни бежични интернет.

Да ли за било које проблеме у вези Вашег сервиса, могу грађани да се обрате Вашим службама и где и како, да ли информација има и на Вашем интернет порталу ?
Тако је. Какав год проблем везан за наше услуге имају наши суграђани, могу га пријавити у било ком моменту. Наша централа доступна је 24х, а могу нам се и обратити путем сајта. И у зависности од проблема, решићемо га у најкраћем могућем року. Желимо да грађани буду задовољни нашом услугом и да знају да смо ту за њих.

Код возила „паук“, која су права и обавезе грађана, када им се деси да им „паук“ однесе аутомобил ?
Поступање паука регулисано је Законом о безбедности саобраћаја и подзаконским актима, а то подразумева да предузеће врши уклањање непрописно паркирана возила по налогу саобраћајне полиције или комуналне инспекције. Услови за уклањање неког возила стекли су се онда када је од стране надлежног органа издат налог предузећу да возило уклони, а уколико се возач или власник појави на лицу места пре него што се возило однесе, та радња се прекида. Предузеће има право на накнаду припадајућих трошкова.

Да ли град Вршац има довољно простора за одлагање смећа и рециклаже ?
Постављање рециклажних острва, тренутно нам је приоритет. Желимо да створимо све услове како би наши грађани имали довољно контејнера и места за одлагање отпада. Желимо и да Вршац буде пример како један уређени град треба да изгледа. Апелујем на све да заједно учинимо нашу средину лепшим и чистијим местом за живот, а самим тим и квалитетнијим.

Каква је ситуација са бројем запослених радника, организација, колике су им просечне плате, итд… ?
Број запослених радника креће се око 600 радно ангажованих по свим основама.

Тренутно смо у фази израде нове систематизације и организационе шеме у складу са законом.

Моја вода, постаје бренд ?
Квалитет природне минерале воде Моја Вода, препознат је и од стране Аир Сербиа, након чега је потписан уговор о сарадњи. До сада смо флашице од 0,25л испоручивали само за њихове чартер летове, а недавно је тај уговор проширен и на све остале поласке.

Највећа авио компанија у земљи има летова ка око 40 дестинација у Европи, Азији и Блиском истоку, а сви путници у авионима могу да конзумирају Моју воду у а,балажи од 0,25 и 0,5л.

Захваљујући идеалном хемијском саставу, ниском садржају растворивих минералних материја и ниском садржају натријума, Моја вода делује благотворно на организам.

Да ли ће следеће године бити повећање комуналних услуга ?
Повећаје цена комуналних услуга није планирано изузев могућности код оних комуналних услуга чије је пружање везано за набавку неких сировина (на пример гаса).

Остало, што Вас нисмо питали а Ви мислите да је веома значајно за град Вршац и околину
По узору на велике градове, започели смо уређење малих јавних простора, тзв урбане џепове и ових дана очекује се завршетак радова. У питању су 4 локације: Трг Николе Пашића, Стеријино сокаче, ул Ђуре Јакшића и пасаж код Музичке школе. Наш циљ био је да ове јавне површине реконструишемо, уредимо зелене површине, поставимо мобилијар и дамо им сасвим нову намену. Некада запуштени простори и ругло града, на које нико није обраћао пажњу, претворили смо у функционалне, праве урбане џепове и здравије октужење за боравак на отвореном.

Такође, циљ нам је и да подстакнемо грађане да се одговорније понашању према властитом окружењу. Ми редовно апелујемо на грађане да чувају животну средину, јер ипак је то заједнички посао о коме сви треба да водимо рачуна.

Интернет портал града Вршца, http://www.vrsaconline.com захваљује генералном директору ЈКП “Други Октобар” господину Небојши Перићу на издвојеном времену за интервју, на срдачном пријему и дочеку.