Nasilje nad ženama: U Srbiji ove godine ubijeno 28 žena u partnerskom nasilju

Nasilje nad ženama je jedan od gorećih problema ovog društva. Patrijahalne norme, neobrazovanost i nerasčišćeni porodični odnosi, a začinjeni bedom i siromaštvom izazivaju teške posledice. Ove godine u Srbiji ubijeno je 28 žena od strane članova svoje porodice.

stop-1131143_640

Monstruozni zločini čak u prostorijama centara za socijalni rad pokazuju kako bezumnost počinitelja zlostavljanja i zločina nema granice. Slične stvari se dešavaju i u Vršcu i okolini, Beloj Crkvi gde je pre nekoliko meseci došlo i do pokušaja ubistva.

Organi gonjenja, sudstvo i ministarstvo pravde i unutrašnjih poslova maksimalno se trude da ovom zlu stanu na kraj. Problem je uz to i teško materijalno stanje u kojem se nalaze ljudi. Nemogućnost zapošljavanja i samostalnog privredjivanja uslovljavaju polu ropski položaj žena u domaćinstvima. „Godišnje u Srbiji bude ubijeno preko 30 žena u partnerskom nasilju, što je poražavajući podatak. Nadamo se da će novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje od 1. juna ove godine biti efikasniji u sprečavanju femicida. Nasilje u porodici nije privatna stvar, to je stvar svih nas i naša zakonska obaveza je da reagujemo i prijavimo nasilje, a ne da okrećemo glavu”, dodala je dr Tatjana Vešović,  specijalista ginekologije i akušerstva u opštoj bolnici u Vršcu i predsednica GrO DS u Vršcu i naglasila da će Demokratska stranka nastaviti da daje svoj puni doprinos borbi protiv nasilja i svih oblika diskriminacije. Ona je naglasila da su prethodnih dana aktivisti Demokratske stranke učestvovali u obeležavanju “ 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“

Savremene tendencije i naše pristupanje Evropskoj Uniji mnoraju da pokažu i našu spremnost da se se obračunamo ne samo sa svim vrstama kriminala već i da promenimo društvo kako bi se ove pojave suzbile i iskorenile.

 

 

 

Advertisements