LSV: Zašto još uvek nema licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta u Vršcu?

Članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine iz Vršca zatražili su od čelnika lokalne vlasti da odgovore zašto se dočekao kraj godine, a da nije raspisana licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji te opštine.

countryside-2326787_1920

„Član gradskog veća zaduženog za poljoprivredu Slobodan Jovanov mora da objasni i kada je predat godišnji program zaštite i uređenja državnog poljoprivrednog zemljišta resornom ministarstvu“, naglašavaju u Ligi i dodaju da ova pitanja nisu slučajno postavljena. Naime, LSV pretpostavlja da upravo zbog kašnjenja predaje programa zaštite i uređenja državnog poljoprivrednog zemljišta ministarstvu, lokalna samouprava nije bila u mogućnosti da raspiše licitaciju.

„Da je urađeno sve kako treba i u predviđenim rokovima, verujemo da bi zakupci na poljima već imali posejanu pšenicu. A kasa lokalne samouprave punija za znatnu količinu novca. Ne  posedujemo tačne informacije o tome kolika je površina državnog poljoprivrednog zemljišta koja ide pod zakup, pa smo stoga prvo i postavljali gore navedena pitanja. Međutim, ako uzmemo za primer iskustva iz ranijih godina na osnovu kojih znamo da je licitacija od oko 10.000 do 12.000  hektara poljoprivrednog zemljišta donosila lokalnoj samoupravi direktno u budžet preko 50.000.000,00 dinara, onda s pravom tražimo odgovore na postavljena pitanja“, navodi se u saopštenju LSV.

U ovoj partiji smatraju da se nanosi ogromna šteta kako vrščkim poljoprivrednim proizvođačima, tako i lokalnoj samoupravi.

„Nikome nije u interesu da zemlja ostane neobrađena, jer se otvara i mogućnost zloupotrebe i uzurpacije državne zemlje, što stvara nove probleme“, zaključuju u LSV.
Autor: 021.rs

Advertisements