Nenad Baroš, direktor enološke stanice primio u posetu Alena Brajdena

Vrščani su veoma počastvovani što im je u goste, na poziv vitezova Banatskog vinskog reda „Teodor Vršački”, došao sam Alen Brajden, predsednik Međunarodnog udruženja vinskih redova, osnovanog pre 53 godine. On je i počasni direktor vinarstva u Parizu, posvećenik vinu, član pariskog viteškog reda „Servera vina”, posetio je, šta bi drugo nego
– Enološku stanicu, našu poznatu državnu laboratoriju, osnovanu još 1922. godine „da pomaže proizvođače grožđa, vina i alkoholnih pića, i da kontroliše enološke preparate”, a u međuvremenu ona je osvojila i kontrolu drugih proizvoda, zdravstvenu ispravnost namirnica, predmeta opšte upotrebe… zahvaljujući nabavci najsavremenije opreme.

vrsac-alen-brajder-drugi-s-leva-u-enoloskoj-stanici-u-vrscu-foto-jdanilovic-620x330
Direktor Enološke stanice , g. Baroš sa gostima. Foto: Jovica Danilović

Na taj način pomaže i izvoznicima i domaćem tržištu. Gost iz Francuske je došao s prijateljem iz Slovenije, Janezom Dežmarom, internacionalnim trgovcem razne robe, pa i vina. Njima su domaćini Nenad Baroš, direktor, i saradnici Vladimir Dmitrović i Saša Popov predstavili ulogu i rad sada najstarije laboratorije ove vrste u Srbiji.
– Koncept vinskog bratstva je veoma star. Prvo bratstvo u Francuskoj je osnovano polovinom 13. veka, a posle Francuske revolucije je uništeno, da bi se ponovo uzdiglo polovinom 20. veka. Moderna bratstva su vezana za vinski region, vinsku zemlju, i promovišu i brane tradiciju i kulturu vinarstva. Prilikom primanja nekog u vinski red, najpre se polaže specifična vinska zakletva, prima odora i prihvata obaveza zastupanja vinskog kodeksa. Sve zemlje Evrope, koje imaju proizvodnju vina, imaju i vinska bratstva, poznata su u Srbiji, Sloveniji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji… Ovaj koncept vinskog bratstva je izvezen iz Evrope, pa tako imamo bratstva i u Americi, Aziji… U svetu imamo oko 700 bratstava, koja pripadaju internacionalnoj organizaciji, ali ima i onih malih. Trenutno razvijamo i koncept prijema bratstava iz zemalja koje ne proizvode vina, ali ih promovišu, konzumiraju i prepoznaju kvalitet – rekao je samo za „Politiku” gospodin Brajden, „prvi vitez vina u svetu”, koji je bio oduševljen opremom i higijenom u Enološkoj stanici, a posebno ga je impresioniralo što „u ovoj laboratoriji nije osetio miris hemikalija kao u većini sličnih”.

Izvor i celokupni tekst: „Politika“, J. Danilović

Advertisements