I „Politika“ kritikuje: Gde vam je grožđe!?

Samo jedan štand u centru grada nedovoljan je za više od 100.000 gostiju i domaćina, pa je narod privučen manifestacijom u čast vina upućen na Zelenu pijacu, gde kod sitnih proizvođača cena kilograma grožđa dostiže i 150 dinara

2

Vršačka četvorodnevna privredno turistička manifestacija, 59. po redu, protiče bez dovoljno grožđa i „Vršačkih vinograda”, tradicionalnog snabdevača u ovoj prilici, posebno. Neko od malih vinogradara postavio je samo jedan štand u centru grada, ali je on nedovoljan za više od 100.000 gostiju i domaćina, pa je narod privučen manifestacijom u čast grožđa i vina upućen na – Zelenu pijacu, gde kod sitnih proizvođača cena kilograma dostiže i 150 dinara.

To se u proteklih 58. „Berbi grožđa” nijednom nije dogodilo.

Štaviše, do sada su petnaestak dana pre i isto toliko posle „Berbe grožđa”, na više mesta u gradu, „Vršački vinogradi” postavljali štandove na kojima je stono grožđe prodavano obično po duploj nižoj ceni od pijačne, pa su se slatkim zrnom, punim sunčanih dana, snabdevali i žitelji susednih opština.

Petar Olah, poznati vršački trgovac, nekada komercijalni direktor u velikom, sada nepostojećem preduzeću „Promet”, još u avgustu je za ovu priliku u Đevđeliji naručivao stono grožđe, kako bi ga bilo u ponudi, jer ga u to vreme Vršac nije imao dovoljno. Kako su naši sagovornici primetili, sada nije ponuđeno ni dovoljno vršačkih vina.

– Zbog nedovoljnih količina stonog grožđa, uoči ove manifestacije ljudima iz „Vršačkih vinograda” bih, korektno, najavio kupovinu u Makedoniji pet tona slatkog zrna, a oni bi mi uvek predlagali da učetvorostručim planiranu količinu. Reagovao bih uz bojazan „a šta ću ako mi grožđe ostane neprodato, a nije za čuvanje”. Odgovorili bi mi: „Preuzećemo ga i preraditi u našem podrumu, nećeš ga baciti, ne boj se.” Međutim, nikada mi od 20 tona naručenog grožđa nije ostajalo ni zrno – kaže Olah i naglašava da vršačko grožđe, ne samo po mišljenju domaćina, već i gostiju, ima poseban ukus. „Otuda kod nas i u svetu i postoji kategorija geografskog porekla grožđa i vina”.

Direktorka Turističke organizacije Vršac Tatjana Palkovač neprijatno je iznenađena činjenicom da nema dovoljno grožđa u ponudi u „gradu grožđa”, iako se ova poznata manifestacija održava njemu u čast.

– Svake godine smo u vreme praznika prodavali između 15 i 20 tona grožđa, a sadašnju nedovoljnu ponudu ne mogu da nadomeste malih proizvođači, koji su orijentisani na pijacu. Pre manifestacije kontaktirali smo „Vršačke vinograde”, koji su nam bili i tradicionalni sponzori, ali smo dobili odgovor da im država brani da iznesu grožđe. Ni mi u kancelariji nemamo nijednu gajbu grožđa. Samo jednu vrstu vina izneli su „Vinogradi”. Što se tiče manifestacije, uskraćeni smo za dovoljno grožđa, ali i time što nije bio otvoren atraktivni podrum u Gudurici, na koji su turisti već navikli u našoj ponudi. Videla sam i ja nedostatak grožđa u ponudi. Kako su ostali proizvođači vrlo mali i ne mogu da podnesu teret snabdevanja u ovakvoj prilici, iduće godine ćemo angažovati proizvođače grožđa iz čitavog regiona (nekadašnje države) – rekla je za „Politiku” direktorka Palkovač.

Naša sagovornica ističe da su lepo vreme i dobar program na manifestaciju privukli više od 100.000 gostiju, od čega je samo Rumuna više od 20.000.

Umesto prodajnih punktova sa grožđem, dominiraju nezaobilazni roštilji, s kojih se širi primamljiv miris, ali i dim. Oni prate svaku veću turističku priredbu u Srbiji, i niko ne osporava potrebu za njima, ali ne karakterišu vinogradarsku tradiciju.

Izvor: Politika, Jovica Danilović

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s