Dvoboj Miloša Crnjanskog u Vršcu

Poslednji pravi dvoboj na tlu Srbije održao se u našem gradu, između dva velikana, pisca Miloša Crnjanskog i Tadije Sondermajera, vazduhoplovnog oficira i ratnog heroja. Bilo je to 1926. godine nakon jedne rasprave, u vreme kada je čast još nešto značila. Čiji su avioni bolji? Francuski ili Nemački? Tako je počelo

Miloš Crnjanski bio je u društvu nekoliko vazduhoplovnih oficira i prijateljska rasprava pretvorila se u žestoku prepirku, i to zbog čega? Čuveni pisac tvrdio je da su najbolji nemački a Tadija Sondermajer da su najbolji francuski avioni. Odakle to? Povela se priča koje avione treba da kupi novoosnovani Jugoslovenski aeroklub. Crnjanski , iako Srbin – je za vreme I svetskog rata bio austrougarski oficir a posle rata ostao pomalo germanofil, a Sondermajer – Nemac po ocu – Beograđanin rođenjem, srpski vojni veteran i frankofil valikog kalibra, a kako i ne bi kada je bio pilot-lovac u čuvenoj eskadrili „Rode“, nosilac legije časti!

bg-crnjanski
Miloš Crnjanski kao Austrougarski oficir i Tadija Sondermajer kao Srpski oficir. Istorija ume da bude ironična.

Svađa je bila tolika da su se drugi oficiri udaljili od Crnjanskog i ućutali jer su znalid a ima tešku narav i da je veoma prgav – počeo je svojom rukavicom da šamara prisutne oficire! Samo je Tadija Sondermajer mirno odstojao i prihvatio izazov. Šamaranje rukavicom značilo je – poziv na dvoboj. Drugi oficiri su se sklonili jer su znali da Crnjanski veze nema sa pištoljima i da bi sigurno poginuo, sali je Sondermajer ostao povređene časti i prihvatio izazov.

Strane su se razišle, potražile sekundante i ono glavno – oružje. Legenda govori da je Crnjanski do Dunđerskih uspeo da nađe par pištolja za dvoboj. A još je interesantnije kako je u opšte smelo da se dozvoli da postoji dvoboj u 20. veku! Srbija je zabranila dvoboje odavno i niej ih bilo, ali jedna pravna začkoljica im je omogućila sasvim legalan dvoboj. Naime – Vojvodina iako deo Kraljevine Jugoslavije nije primenjivala krivični zakonik Srbije- u celoj Jugoslaviji vladao je pravni haos te su se u delovima zemlje koji su nekada bili deo Austro Ugarske, primenjivali Austrijski ili Mađarski zakonici. Tako u Vojvodini se primenjivalo mađarsko precendentno pravo – koje je sasvim dozvoljavalo dvoboje!

Ujutro 26 septembra 1926 godine dvoboj je otpočeo odbrojavanjem koraka. I tu je kraj priče oko koje se svi slažu. Dalje nastaju legende i prepričavanja. Po jednoj verziji, Prvi je pucao Crnjanski i naravno promašio, a Sondermajer je potom, časno pucao u Vazduh. Po drugoj, Sondermajer je odbio da puca – što je razbesnelo Crnjanskog, pa su sudije prekinule. A po trećoj Sondermajer je tri puta pokušao da puca, ali pištolj nije opalio. Jedno je jasno – Crnjanski je promašio a Sondermajer ga nije za uzvrat upucao. Istina je onakva čijoj strani ste bliži.

Crnjanski je postao jedan od naših navećih pesnika i pisaca, a Sondermajer pao u zaborav iako je bio velikan. Naime, baš sledeće, 1927. godine sa koelgom pilotom preleteo je put od Pariza do Bombaja na francuskom avionu „Potez“ 25, dokazavši svoju tvrdnju o kvalitetu francuskih aviona. Bio je pokretač vazduhoplovnog sporta u Jugoslaviji, jedan od osnivača i direktora „Aeroputa“, preteče „JAT-a“. Bio je aktivno vojno lice i učesnik aprilskog rata. Ostaje u Beogradu za vreme okupacije, ali učestvuje u operacijama za oslobođene Beograda. Uprkos tome, biva uhapšen i provodi godinu dana u zatvoru – bio ej monarhista i lični prijatelj kneza Pavla. Međutim, odmah posle toga vraćaju mu se sva građanska prava i rehabilituje 1947. godine. Nastavlja kaerijeru kao inžinjer i radi na izgradnji Novog Beograda. Kao poseban poklon, 1967. godine od uprave JAT-a dobija buket od 40 ruža, u znak sećanja na proteklih 40 godina od njegovog čuvenog leta i novčanu nagradu od nekoliko prosečnih plata.
Na sreću da ni jedan od njih dvojice nije stradao, bio bi to veliki gubitak za ovu zemlju.

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s