Mlekara „Petrov“: Prirodno, po prirodinom receptu

Teško je u zemlji u kojoj vladaju korupcija, nepotizam i opšta nemaština otpočeti ma kakav biznis. Posebno je teško gotovo nemoguće otpočeti proizvodnju, a najteže osloniti se na sopstvene mogućnosti.

Ono što je drugima nemoguće, ostvaruje Zoran Petrov, vlasnik farme i mlekare „Petrov“ kod Vršcu, u selu Veliko Središte. Podno Vršačkog brega na pašnjacima pasu krave „Buše“, stara autohtona rasa sa ovih prostora. Farma se polako razvijala i sada počinje da izlazi u većem obimu na lokalno tržište – uskoro se otvaraju prodajna mesta u Vršcu.

zoran(2)
Zoran Petrov – foto:“Politika“

Ideja porodice Petrov je da hrana treba da se dobija prorodnim putem, ali i prirodnim tempom, bez nasilnog tovljenja, prihranjivanja i sličnih stvari. Gospodin Petrov kaže, da je prorodno da se jedna svinja utovi za dve godine, a ne za pet meseci kako se to danas radi. Kvalitet mleka garantuju stare i izdržljive rase krava, koje su na prirodnoj ispaši i koje jedu prirodnu hranu. Ta ideja vratila je ovu porodicu iz inostranstva u okolinu Vršca. Smatrali su da ima mesta za prirodnu hranu, dobijenu na prirodan način. Proces je duži, skuplji ali čist i hranljiv – jednostavno – zdrav. Želeli su da proizvode za svoje potrebe, ali se to širilo i sada otvaraju svoja prodajna mesta u Vršcu.

G. Zoran Petrov kaže da je budućnost u selu, poljoprivredi, ali da za to treba imati i znanje i iskustvo. Potrebno ej da mlade koji žele da se odu na selo pustiti da se isprobaju, da vide da li im leži taj posao, naučiti ih ekonomisanju i poslovima i onda pustiti da sami krenu u privređivanje. Farmu „Petrov“ posetio je nedavno i g. Bojan Pajtić, predsednik vlade Vojvodine, koji je pohvalio mlekaru i njene vlasnike.

„Pomagaćemo sve koji nabavljaju opremu za proizvodnju mleka, ulagaćemo u kvalitet mleka, i nećemo dozvoliti monopolistima da diktiraju cenu tog osnovnog proizvoda tako da je sada litar litvanskog mleka u prodavnicama jeftiniji od domaćeg“ – rekao je g. Pajtić

On je kritikovao trenutnu vlast da je izvršila tajkunizaciju poljoprivrede, oslabila domaće proizvođače i njima daje gigantske subvencija po 20,000 Evra za jedno radno mesto – a taj radnik dobija svega po 150 E plate mesečno.

Zoran i Ljubica Petrov pokušavaju da se svojim snagama, uz oslanjanje na domaću proizvodnju probiju na tajkunizirano i monopolsko tržište. Za takav rad sledi svaka pohvala ali i zahtev budućoj vlasti da podrži ovakve privatne poduhvate subvencijama, koje su daleko jeftinije, ali i daleko efikasniej od onih datih tajkunima.

Aleksandar Kiš

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s